onsdag 31 oktober 2012

Livets uppkomst (Matte)


Tankarna snurrar fortfarande kring liv sen förra inlägget så de vart ett inlägg till.

Om du har en stor öken med sand som du slätar ut så att den blir alldeles plan, sen låter du vinden blåsa på den. Om du då vet vindens hastighet och riktning och och sandkornens storlek och form så kan du ändå inte räkna ut sanddynernas mönster som uppstår eftersom de är ett feedback system. Alltså de sandkorn som fastnar på marken påverkas av de sandkorn som redan sitter fast där som i sin tur påverkar vilka sandkorn som fastnar (ladda hem en fraktalgenerator och se själv vilka oberäkneliga följder en minimal förändring, på en simpel formel, kan leda till i ett feedback system). Vi har alltså ett självorganiserat mönster utan att blanda in intelligens  Om man istället för sand och vind använder sej utav alla ämnen och kemikalier som fanns innan liv uppstod och låter de skapa egna självorganiserade mönster. Om man sen låter det hålla på under en väldigt lång tid så kan man tänka sej att olika funktioner skapats i alla dessa "mönster". Det är inte så svårt att tänka sej om man inser att tex en hammare bara är stål som är format på ett speciellt vis. När man väl har en blandning som kan kopiera sitt mönster, så kan den ju bara göra det i exakt den miljö den befinner sej i. Men coolt är det ändå eftersom den ju kommer att fortsätta att kopiera tills miljön inte tillåter det längre. För att kunna kopiera sej i en annan miljö så behöver den lite mer tid för nya funktioner. För att kunna kopiera sej på all miljö som denna jord har att erbjuda så behövs alltså alla funktioner som tillsammans blir en människa. Eftersom vi är det enda djur som kan leva på hela jordklotet.

Det känns då ganska tydligt att överlevnadsinstinkten har kommit efter reproduktionsinstinkten. Överleva gör vi bara för att kunna reproducera oss. Mönster måste ju ha kopierats utan metabolism i början. Metabolism ingår i definitionen liv om jag inte har fel. Så vi måste ha haft "sex" innan vi "levde". Allt helt utan intelligens  Enda anledning till att vi tror att vi är "intelligenta" nu är för att en viss medvetenhet behövs för att lösa visa problem som dyker upp i den miljö vi försöker att reproducera oss i, problem som skulle hindra oss från att reproducera oss här.

Medan jag skrev så hittade jag en brist i mina funderingar. Vi har varit ungefär genetiskt lika sedan vi först blev människor på Afrikas savann och nu. Alla miljöskillnader vi bestigit sen dess har vi gjort via kulturen. Det är ju verktyg av olika slag som tillåter oss att bo t.ex. i öknen eller på Svalbard. Men å andra sidan är det ganska liten miljömässig skillnad på Afrika och Svalbard om man skulle jämföra med kemiska soppor där man byter ut ingredienserna.

Jag borde kanske varken tänka eller skriva, för nu efter jag skrivit detta så inser jag att min uppfattning om att allt handlar om överlevnad och sex har ändrats till att allt handlar om enbart sex. Det känns inte helt friskt.

1 kommentar:

  1. Liv behöver väl inte sex för att kopiera sig, det är väl bara ett sätta att blanda sina gener för att effektivare hitta kombinationer som passar i en viss miljö.





    Liv uppstår genom ett självorganiserande mönster som lagrar solenergi i ordnad struktur.
    .
    .
    .
    Träd utgör största mängden massa med ordnad struktur och tar upp energin direkt via fotosyntesen.
    .
    .
    .
    Människan utnyttjar träden för att skapa mer koncentrerade mängder materia, vi sorterar och raffinerar och med det sänker vi entropin på jorden.

    = Livets funktion?

    SvaraRadera